Traditionaalinen ja ei-traditionaalinen Reiki

Artikkeli on suomennettu sen tekijän Robert Fuestonin ystävällisellä luvalla. Se on julkaistu alunperin hänen www-sivuillaan: www.robertfueston.com

Kun ensi kertaa kuulin Reikistä en tiennyt, että on olemassa traditionaalista ja ei-traditionaalista Reikiä. Luettuani sitten joitain Reiki-kirjoja, ja puhuttuani joidenkin reikiläisten kanssa tämä tosiasia tuli silminnähtäväksi.

Reiki jota aluksi opin oli ei-traditionaalista. Lopulta kuitenkin löysin muutamia opettajia, jotka opettivat perinteistä Reikiä. Sellaisten opettajien löytäminen, jotka vielä opettavat sitä, saattaa olla vaikeaa. Olen tehnyt tämän artikkelin niitä ihmisiä varten, jotka haluavat tietää eroista perinteisen ja ei-perinteisen Reikin välillä, voidakseen sitten kysyä asiaankuuluvia kysymyksiä niiltä, joita harkitsevat omaksi Reiki-opettajakseen.

Yksi asia joka on syytä pitää mielessä on se, että monet, ja tarkoitan todella monet, Reiki-opettajat jotka opettavat ei-traditionaaliseen tapaan, täysin vilpittömästi uskovat antavansa traditionaalista Reiki-opetusta. Tämä on surullinen tilanne, jonka voin kuitenkin täysin ymmärtää, koska eräässä vaiheessa olin itse aivan samassa tilanteessa. Reiki-opettajat tietävät, ja opettavat niitä asioita joita heidän opettajansa ovat heille opettaneet. Useimmin kuin päinvastoin, opetetaan ei-perinteistä Reikiä, joskus tietoisesti ja joskus taas tiedostamatta

Kirjoitukseni seuraavassa osassa haluaisin luoda hieman näköaloja siihen mitä traditionaalinen Reiki on ja mitä se ei ole.

Ei-traditionaalinen Reiki

Tarkastelkaamme ensin niitä asioita, mitkä EIVÄT kuulu perinteiseen Reiki-järjestelmään, ja jotka siten voidaan määritellä kuuluvaksi ei-traditionaalisen Reikin piiriin.

  • Opetukset chakroista
  • Opetukset kristalleista
  • Opetukset meridiaaneista
  • Opetukset väreistä
  • Opetukset Reiki-oppaista
  • Opetukset ylös nousseista mestareista
  • Opetukset mikrokosmoksen kiertoradoista
  • Opetukset Hui Yinistä
  • Kanavoitu tieto (esim. symbolit, suom. huom.)
  • Psyykkiset leikkausoperaatiot

(Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin, sisällyttäen siihen vaikkapa egyptiläisen Kuolleiden kirjan ja keijukaisöljyt. Suom. huom.)

Traditionaalinen Reiki

Parhaiten lännessä tunnetussa Hawayo Takatan opetuslinjan mukaisessa Reiki-järjestelmässä on kolme astetta. Mikao Usuin opettaessa Reikiä asteita oli neljä. Perinteiseen Reiki- järjestelmään kuuluu vain ja ainoastaan neljä symbolia. 3 symboleista opetetaan kakkoskurssilla, ja kolmas Master-koulutuksen yhteydessä. Ykköskurssilla on neljä viritystä (reiju) ja kakkoskurssilla yhdestä kolmeen. Master/opettaja –tasolla vihkimyksiä on yksi.

Hawayo Takata opetti yhden virityksen annettavaksi kakkoskurssilla. Tämä samainen viritys tehdään sitten kurssin aikana joko kerran tai kahdesti. Takata oli pahamaineinen siinä suhteessa, että hänen opetustyylinsä saattoi vaihdella paljonkin oppilaasta toiseen. Hän opetti joillekin opettajaoppilailleen, että kakkosviritys tehdään kerran, ja joillekin että se tehdään kahdesti.

Vaihtoehtona yllämainitulle, viritys voidaan antaa joka kerta kun Reiki-opettaja ja oppilas tapaavat, ja opetus saattaa jatkua useiden vuosien ajan. Tätä opetusmallia noudattaa yleisesti vain Mikao Usuin perinnettä vaaliva japanilainen Usui Reiki Ryoho Gakkai.

Juuri viritys (reiju) yhdistää ihmiset Reiki-energiaan. Tämä pitää tehdä oikealla tavalla, että tuo yhteys syntyisi. Jos viritystä ei tehdä oikein, ihmisestä ei tule Reiki-energian kanavaa. Nykyään löytyy nettisivuja, videoita ja kirjoja, jotka väittävät että ei tarvitse muuta kuin katsoa kuvia tai tehdä joitain harjoituksia, että saisi Reiki-virityksen, tai jopa opettajavihkimyksen.

Reiki-opetukset ovat todella harhautuneet viime vuosina. Aina kun olen tekemisissä ihmisten kanssa jotka uskovat yllä mainitun kaltaisiin asioihin, kysymykseni heille on seuraava: ”Missä vaiheessa Mikao Usui (Reikin perustaja) ei enää tunnistaisi omaa järjestelmäänsä, jos hän näkisi sitä opetettavan tai harjoitettavan.

Robert Fueston

(This article has been translated with the kind permission of Robert Fueston)
Suomenkielinen käännös: © Simo Ollila 2006 - www.reikikurssit.fi

Sivun alkuun