Reiki eläinten hoidossa

Artikkeli on suomennettu sen tekijän englantilaisen Reiki-opettajan Penelope Questin ystävällisellä luvalla. Se on julkaistu alunperin hänen www-sivuillaan: www.reiki-quest.co.uk

Jos olet käynyt Reiki-kurssin ja pidät eläimistä, niin saattaa olla erityisen hauskaa ja tyydyttävää jakaa tämä käytössäsi oleva parantavan energian lahja myös eläinystäviesi kanssa. Tiedän joitain ihmisiä jotka ovat erikoistuneet eläinten hoitamiseen ihmisten hoitamisen sijaan. He hoitavat kaikenlaisia eläimiä maatilan eläimistä villieläimiin, sekä kaloja, matelijoita ja hyönteisiä.

En väitä itsenäni eläinten hoitamisen ammattilaiseksi, mutta minulla on ollut joitain mielenkiintoisia kokemuksia eläimiä hoitaessani. Toivottavasti tämä artikkeli antaa sinulle joitain ajatuksia siitä kuinka voisit helposti ja parhaalla mahdollisella tavalla käyttää Reiki-menetelmää eläinten hoitamiseen.

Reiki on tietysti upea tapa hoitaa kaikkia eläviä olentoja. Useimmat eläinlajit vastaanottavat Reiki-hoidon erittäin hyvin ja niin itsestään selvän luottavaisina, että se saattaa olla hoitajalle kokemus joka herättää suurta nöyryyttä. Vaikuttaisi siltä että eläimet olisivat jopa paremmin yhteydessä omaan terveyteensä ja energiatason tarpeisiinsa kuin ihmiset. Eläimet myös tuntuvat paljon intuitiivisemmilta kuin me ihmiset, ja ne tuntuvat huomaavan meitä helpommin parantavien energioiden läsnäolon. Tämän vuoksi eläimet usein löytävät tiensä niiden ihmisten luokse, joiden ne vaistoavat voivan auttaa itseään. Reiki-kanavana saatat joskus huomata vetäväsi hoitoa kaipaavia eläimiä puoleesi kuin "Hamelnin pillipiipari". Toisin kuin sadussa, vedät toivottavasti puoleesi muitakin eläimiä kuin rottia!

Perusasioita eläinten hoitamisesta

Tarkastelkaamme ensiksi perusasioita siitä, kuinka hoitaa eläimiä Reiki-menetelmällä. Tapa millä hoidat jotain tiettyä eläintä riippuu luonnollisestikin sen koosta ja luonteesta. Joissain tapauksissa saattaa olla mahdollista hoitaa eläimiä noudattaen miltei samaa hoitotapaa kuin ihmisilläkin, kun taas joissain tapauksissa on järkevää käyttää muita tapoja olosuhteista ja hoidon kohteesta riippuen.

Seuraavassa mainitsen muutamia perusasioita Reikin käytöstä eläinten hoitamiseen:

1. Aseta hoitaessasi kätesi suoraan hoidettavalle eläimelle, aina kun se on turvallista ja käytännön syistä mahdollista.

2. Aseta kätesi hoidettavana olevan eläimen häkin, akvaarion tai terraarion pinnalle, jos hoidettava on erittäin pieni, vaarallinen tai jos se kärsisi kosketuksestasi (esim. kalat).

3. Pidä pientä eläintä kämmeniesi välissä jos se on turvallista, eikä se pelästytä hoidokkia liikaa.

4. Voit myös hoitaa eläintä Reikillä ilman suoranaista kontaktia sen energiakehon kautta, joko pitämällä käsiäsi eläimen lähellä, tai tilanteen vaatiessa jopa useiden metrien päässä siitä.

5. Jos olet käynyt toisen asteen Reiki-kurssin, voit käyttää Reiki-symboleita energian suuntaamiseen hoidettavaan eläimeen. Tämä on usein tehokkaampaa kuin edellisessä kohdassa mainittu tapa.

6. Voit myös lähettää Reikiä eläimelle (jos olet käynyt II-kurssin) joko vain yhden kerran, tai vaikka useamminkin jos hoidokin tilanne (esim. vakava sairaus) sitä vaatii.

Eläinten käsittely hoitotilanteessa

On luonnollista että ihmiset hoitavat yleensä mieluiten omia lemmikkieläimiään. Paras hoitotapa ei riipu ainoastaan esimerkiksi eläimen koosta, vaan myös siitä millainen suhde hoitajalla on hoidokkiin. Koirat ja kissat ovat todennäköisesti suosituimpia lemmikkieläimiä, ja ihmiset tuntevat ne usein itselleen hyvin läheisiksi. Ne ovat yleisesti ottaen myös varsin helppoja hoidettavia. Se mitä kohtia lemmikistäsi hoidat on luonnollisestikin riippuvainen siitä mihin yletät, siitä minne eläin sallii sinun koskevan ja siitä minne on turvallista koskettaa. Eläimetkin osaavat olla pahantuulisia toisinaan, varsinkin jos niillä on kipuja.

Pidäthän mielessäsi että vaikka jotkut eläimet asettuvat tyytyväisinä vastaanottamaan Reiki-hoitoa ja saattavat tulla takaisin pyytämään lisääkin, toiset eläimet taas voivat reagoida toisella tavalla ja poistua paikalta heti hoidon aloitettuasi. Eläimet myös saattavat reagoida eri tavoin, kun kosketat niiden herkkiä paikkoja.

Joskus eläimet jotka muuten pitävät silittelystä ja rapsuttelusta saattavat lähteä hyvinkin pian pois hoitotilanteesta. Jos näin tapahtuu, älä yritä estää sitä. Olen joskus nähnyt innokkaita Reiki-oppilaita jotka tulevat seuraavana kurssipäivänä paikalle yltä päältä naarmuissa, koska heidän yleensä niin hellittelyn kipeä kissansa ei ole selvästikään hoitoa halunnut, mutta yli-innokas kurssilainen on siitä huolimatta yrittänyt sitä sille tarjota!

Jos hoidettavassa eläimessä on jokin loukkaantunut tai kipeä kohta, on järkevää keskittää hoito tälle alueelle. On tietystikin pidettävä huolta siitä että eläimen kipeään paikkaan ei kosketeta suoraan, ja ettei eläimelle aiheuteta kipua hoidon aikana. Vaikka hoitokohtaa ei voi suoraan koskettaa hoidettaessa, tämä ei ole mikään ongelma. Niin kuin tiedämme energia virtaa myös kaiken elollisen ympärillä, niinpä hoidokki saa tarvitsevansa hoidon vaikka pitäisitkin käsiäsi vain sen lähellä. Reiki-energia siirtyy energiakehon kautta hoidettavan fyysiseen kehoon. Voit pitää käsiäsi 5-8 sentin päässä tai kauempanakin kipeästä paikasta, ja silti Reiki virtaa hoidettavaan helposti.

Hoitoon tarvittava aika voi vaihdella suurestikin. Se riippuu paitsi hoidokin koosta, niin myös sen sairauden tai loukkaantumisen vakavuudesta. Jos hoidat pientä lemmikkiä, kuten kania, marsua, hamsteria tai gerbiiliä, ja se on riittävän kesy, niin voit pidellä sitä käsiesi välissä. Tällöin tarvitaan hoitoa muutamasta minuutista viiteentoista minuuttiin. Jos eläin on vähääkään aggressiivinen, niin silloin on turvallisin (ja aivan yhtä tehokas tapa) hoitaa sitä asettamalla kädet sen häkkiä tai koppia vasten. Sen jälkeen vain annat Reiki-energian virrata eläimen auraan, ja sitä kautta sen fyysiseen kehoon.

Pienten eläinten hoitaminen

Jos sinulla on lemmikkinä lintu, matelija tai hyönteinen, sinulla on todennäköisesti myös tietoa ja kokemusta niiden käsittelystä. Tässä tapauksessa voit turvallisesti vain asettaa sen kämmeniesi väliin ja antaa Reikin virrata. Jos epäilet että hoidokkisi saataisi nokkaista, puraista tai raapaista sinua, saattaa olla syytä olla varovaisempi ja hoitaa niitä niiden asuinpaikan (häkin, akvaarion, kopin) seinämän läpi.

Voit myös asettaa ne hoidon ajaksi vaikkapa pieneen pahvilaatikkoon. Tämän jälkeen voit vain antaa energian virrata hoidokkiin, niin kauan kuin se tuntuu tarpeelliselta. Pienimmät eläimet tarvitsevat hoitoa yleensä vain muutaman minuutin ajan.

Jos hoidokkisi tarvitsee useamman kuin yhden hoidon, niin voit hoitaa sitä niin usein kuin haluat. Reikistä kun ei voi saada yliannostusta! Mehiläiset ovat pienimpiä eläimiä joita olen nähnyt Reikillä hoidettavan. Minä todella tykkään niistä, ne ovat niin söpöjä ja pörröisiä! Pidän niistä myöskin sen vuoksi että tiedemiehet pitävät suoranaisena ihmeenä sitä että ne osaavat lentää, ottaen huomioon niiden painon ja sen kuinka pienet siivet niillä on.

Joskus kun olen astunut vahingossa mehiläisen päälle ruohikossa kulkiessani, olen huomannut että kun kumarrun ja hoidan sitä hetken aikaa Reikillä, se tokenee ja lopulta levittää siipensä ja lentää pois. Tämä ei tietystikään aina onnistu, sillä joskus ne ovat loukkaantuneet liian pahasti. Tällöin tunnen itseni aina hyvin surulliseksi.

Akvaariokaloja tulee tietenkin hoitaa niiden luontaisessa elinympäristössä, toisin sanottuna niin lämpimässä vedessä kuin mihin ne ovat tottuneet. Kalat suhtautuvat usein hyvin vastaanottavaisesti Reikiin. Kerran tyttäreni toi kotiin muovipussissa kultakalan, jonka hän oli voittanut arpajaisista tivolissa käydessään. Kala makasi hiljaa kyljelleen kääntyneenä ja selvästi huonokuntoisena, kun aloin hoitaa sitä laittamalla käteni muovipussin molemmin puolin. Hoidettuani sitä viisi minuuttia se oikaisi itsenä ja alkoi liikuttaa pyrstöään. Sen jälkeen laitoin sen akvaarioomme, ja se eli onnellisena vielä kaksi vuotta!

Penelope Quest

(This article has been translated with the kind permission of Penelope Quest)
Finnish translation: © Simo Ollila 2007 - www.reikikurssit.fi

Sivun alkuun