Reikin matka Japanista länteen - ja takaisin

Artikkeli on suomennettu sen kirjoittajan saksalaisen Reiki-opettajan Frank Arjava Petterin ystävällisellä luvalla. Se on julkaistu alunperin hänen kotisivuillaan: www.reikidharma.com.

Kuinka ihmeellinen ja hieno asia Reiki onkaan. Reiki-menetelmän perustaja Mikao Usui sanoi, että Reiki läpäisee koko maailmankaikkeuden. Reiki on sykkivä voima kaiken elävän takana, ilman sitä elämää ei voisi olla olemassa. Reiki on sinussa, minussa, kissassasi, huonekasveissasi, puistojen puissa ja kallioissa.

Mutta jos Reiki kerran on syntyperäisesti meissä ja kaikessa mitä on, niin miksi sitten tarvitsemme Reiki-kurssin saadaksemme yhteyden siihen? Vastaus kuuluu: me olemme yksinkertaisesti unohtaneet sen mikä saa koneistomme kulkemaan, ja me tarvitsemme hiukan lempeää muistuttamista, huomataksemme taas tämän suurenmoisen synnyinlahjamme.

Meillä on kymmenen sormea ja kymmenen varvasta, mutta suurimman osan ajasta emme ole tietoisia niistä. Tehkäämme pieni koe vaikka nyt heti. Ole hyvä ja sulje silmäsi ja keskitä tietoisuutesi vasempaan pikkusormeesi. Kun tunnet sen, siirrä huomiosi oikeaan pikkusormeesi. Sen jälkeen keskitä tietoisuutesi kaikkiin sormiisi. Olet nyt tietoinen kaikista kymmenestä sormestasi, vaikka ne ovat olleet sinulla syntymästäsi asti et kuitenkaan ole todella ollut tietoinen niistä.

Tämä sama asia pätee myös Reiki-energiaan. Vaikka olemmekin olleet syntymästämme asti ympäri vuorokauden kaiken kattavassa energiavirtauksessa, emme ole olleet tietoisia siitä. Reiki-viritykset tuovat tietoisuutta ja valoa näihin tietoisuutemme sokeisiin pisteisiin.

Tietoiseksi tuleminen saa aikaan monia muutoksia elämässämme. Reiki-kanavaksi tuleminen merkitsee uutta elämää, sillä energiasta tietoiseksi tuleminen tekee meille mahdolliseksi käyttää sitä tehokkaasti. Ajatelkaamme vaikka kahta ihmistä jotka kulkevat samaa katua pitkin. Toinen heistä vain kävelee uppoutuneena menneiden pohtimiseen ja tulevaisuudesta huolehtimiseen. Toinen heistä taas kulkee tietoisena huomaten kauniin kukan, joka inspiroi häntä kirjoittamaan runon josta on iloa monille ihmisille. Kukka oli siellä molempien nähdä, mutta ainoastaan se joka oli tietoinen siitä huomasi sen.

Merkityksistä puhdasta virtaavaa energiaa

Reiki-energiaa voi käyttää lukemattomilla eri tavoilla, ei ainoastaan fyysisten tai psyykkisten ongelmien hoitamiseen. Sitä voi myös käyttää auttamaan Reikin harjoittajaa löytämään luovat voimavaransa, sekä auttamaan häntä todella tutustumaan itseensä ja kehittymään siinä mitä jo tekee. Kokista tulee parempi kokki ja liikemiehestä parempi liikemies. On myös mahdollista että ihminen huomaakin aina halunneensa tehdä jotain aivan muuta, ja aloittaa uuden elämän vaihtaen kokonaan alaa.

Reiki sopeutuu aina harjoittajansa sen hetkisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Perustasolla Reiki on vain puhdasta energiaa. Se ei ole hyvää tai pahaa, sitä tai tätä. Kaikki ominaisuudet joita Reikiin liitetään ovat meidän itsemme sille antamia. Reikin käyttäjä joka on kiinnostunut hoitotyöstä todennäköisesti pitää Reikiä vain hoitomenetelmänä. Joku toinen taas joka on kiinnostunut meditaatiosta, voi pitää Reikiä meditaatiomenetelmänä. Joku joka on kiinnostunut buddhalaisuudesta pitää sitä buddhalaisena harjoituksena. Reiki sopii kaikkiin niihin lokeroihin, mitä me sitä varten sitten keksimmekään!

Toisaalta tämä on tavallaan myös Reikin heikko kohta. Koska Reiki on niin virtaava ja sopeutuva, se on altis sellaisten Reikin harjoittajien väärinkäytöksille, jotka eivät osaa olla riittävän tarkkaavaisia oman egonsa temppuja kohtaan. Asian voisi ilmaista ystäväni Ginny Bydderin sanoin: "Reiki ei virtaa kauttamme meidän ansiostamme, vaan pikemminkin meistä huolimatta".

Väärinkäsityksiä

Monia väärinkäsityksiä on hiipinyt suuren yleisön käsityksiin Reiki-menetelmästä, sen harjoittajien puutteiden vuoksi. Meillä kaikilla on tietysti heikot kohtamme. Tarkoitukseni on vain tehdä tässä eräs asia tiettäväksi: asioilla joista seuraavaksi aion kertoa tässä artikkelissa, ei ole oikeastaan mitään tekemistä Reiki-energian kanssa sinänsä. Asiat joista kerron ovat vain eräiden Reikiä harjoittavien ihmisten egojen aikaansaannoksia, joiden avulla meillä kaikilla on mahdollisuus oppia jotain itsestämme. Ottakaamme siis opiksi omistamme ja muiden virheistä!

Kun tavallaan toin Reikin uudestaan Japaniin (nyt länsimaisena versiona) vuoden 1993 alussa, Japanin ulkopuolella ajateltiin että oli olemassa vain yhdenlaista Reikiä, sitä Reikiä jota opetettiin länsimaisten opettajien toimesta Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Euroopassa. Ystävälleni Walter Lübeckille, joka on maailman huomattavimpia Reiki-opettajia, kerrottiin että kaikki Reikin harjoittajat kuolivat II Maailmansodan aikana. Walterilla ja meillä muilla joille oltiin syötetty näitä paikkansapitämättömiä Reiki-satuja, ei ollut muuta mahdollisuutta kuin luottaa niihin, sillä olisivathan ne saattaneet olla tottakin.

Mutta ne eivät todellakaan olleet totta. Yhtä epätosi oli kertomus siitä että Reiki-menetelmän perustaja Mikao Usui olisi tehnyt Chujiro Hayashista seuraajansa. Hayashi oli Usuin arvossapidetty oppilas, mutta ei sen enempää. Usuin kuoleman jälkeen hän perusti oman Reiki-organisaationsa nimeltä Hayashi Shiki Reiki Kenkyukai, jonka johdossa Hayashin kuoleman jälkeen toimi hänen vaimonsa Chie.

Nykyään läntisen Reikin piirissä väitetään että Reiki-virityksen voi saada yksinkertaisesti vain katsomalla jonkin videon, (tai tuijottamalla jotain kuvaa internetissä, suom. huom.) tai lukemalla jokin kirjan, joka sisältää siihen ohjeet. Kaikki Reiki-asteet voi myöskin nykyään "oppia" tunnissa tai parissa. Mutta muutaman tunnin jälkeen kukaan ei todellakaan vielä tiedä, miten tätä ihmeellistä ja hyödyllistä työkalua voisi käyttää.

Reiki saapuu länteen

Kun Chujiro Hayshi vei Reiki-menetelmän Japanin ulkopuolelle Havaijille, se oli alku Reikin läntiselle opetuslinjalle. Siitä lähtien itäinen ja läntinen Reiki kulkivat omiin suuntiinsa. Ilman Hayashia tieto Reikistä olisi säilynyt vain japanilaisten omaisuutena.

Hawayo Takata otti vastuun Reikin eteenpäinviemisestä Havaijilla Hayashin vuonna 1940 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Jossain vaiheessa sen jälkeen termi "Suurmestari" (Grand Master) ilmestyi kuvioihin, eikä ole koskaan täysin selvinnyt mistä tämä Reikin piirissä olematon titteli oli oikein peräisin. Varmaa kuitenkin on että sellaista nimikettä ei ollut olemassa japanilaisessa Reikissä, ja että Hayashi ei myöskään ottanut sitä käyttöön.

Vuonna 1980 tapahtuneen Hawayo Takatan kuoleman jälkeen, Takatan opettajaoppilaat perustivat Reiki Allianssin, jonka johtoon valittiin Takatan tyttärentytär Phyllis Lei Furumoto. Toinen Takatan opettajaoppilas Barbara Ray perusti oman Reiki-suuntauksensa nimeltä Radiance Technique, ja näin läntinen Reiki-opetus hajosi kahtia. Oli kuin saman ihmiset kaksi kättä olisivat alkaneet kamppailla keskenään, molempien julistaessa että juuri heillä on se oikea tieto aidosta ja alkuperäisestä Reiki-menetelmästä. Totuus kuitenkin on, että kummallakaan heistä ei ollut hallussaan koko totuutta...

Kahdeksankymmentäluvun loppupuolella Reiki Allianssi, joka oli rajoittanut jäseniään välittämästä Reikin opettaja-astetta vapaasti eteenpäin, väljensi oheistustaan. Muutamassa vuodessa syntyi valtava joukko uusia Reiki-opettajia, ja myöskin uusia mahdollisuuksia hyötyä Reikistä rahallisesti.

Reiki Allianssin uuden käytännön ansiosta syntyi uusi Reiki-virtaus: vapaat Reiki-opettajat. Tämän virtauksen toin takaisin Japaniin vuonna 1993. Sillä aikaa kun tämä kaikki tapahtui, Mikao Usuin itsensä perustama Reiki-yhdistys Usui Reiki Ryoho Gakkai jatkoi edelleenkin aktiivisesti toimintaansa.

Uutta tietoa japanilaisesta Reikistä

Ensimmäisenä Japanin vuotenani kun opetin Reikiä Sapporossa, kävi ilmi että Reikiä sittenkin vielä harjoitettiin Japanissa. Tämä oli minulle täysi shokki, ja tunsin että minulle oli valehdeltu ja että minua oli huijattu.

Pian tämän jälkeen löysimme Usuin hautapaikan Tokiolaiselta hautausmaalta, ja saimme tietää Reiki-menetelmän todellisesta historiasta Japanissa. Pari vuotta tämän jälkeen julkaisin Saksassa ensimmäisen kirjan näistä tutkimuksistani (Reiki Feuer). Muutaman kuukauden sisään se oli käännetty useille kielille ja ensimmäisen vuoden aikana vastaanotin tuhansia kirjeitä kaikkialta maailmasta.

®eiki?

Yhdessa kirjani julkaisemisen jälkeen saamassani kirjeessä oli mukana kopio saksalaisen Patenttiviraston kirjeestä. Siinä kerrottiin että jokin taho oli hakenut tavaramerkkisuojaa sanoille "Reiki", "Usui" ja "Usui Shiki Ryoho". Olin täysin ällikällä lyöty.

Oikeus näiden sanojen käyttöön tavaramerkkinä annettiin myöhemmin eräälle henkilölle joka oli Reiki Allianssin jäsen. Tämän Reikin tavaramerkiksi rekisteröimisen jälkeen samaa yritettiin monessa maassa ympäri maailmaa. Jutun juoni oli se että maailmanlaajuiset oikeudet saatuaan, tämä ryhmä ryhtyisi haastamaan oikeuteen kaikkia muita jotka käyttäisivät ilman lupaa näitä rekisteröityjä termejä. Tätä jopa jossain määrin toteutettiinkin.

Aluksi tämä kuulosti huonolta vitsiltä, mutta ikävä kyllä se ei ollut sitä. Monet Reikin harjoittajat pelästyivät ja alkoivat kutsua Reikiä muilla nimillä, koska he pelkäsivät saavansa haasteen oikeuteen. Tämä epäonninen askel jonka Reiki Allianssin johto otti, sai minut tuntemaan syvää häpeää. Tunsin häpeää länsimaisten Reikin harjoittajien puolesta, tunsin häpeää Mikao Usuin ja hänen perustamansa hoitomenetelmän puolesta, ja tunsin häpeää kaikkien japanilaisten Reikiä harjoittaneiden puolesta.

En ollut yksin häpeäni ja järkytykseni kanssa. Monet Reiki-opettajat ympäri maailmaa protestoivat Reikin tavaramerkiksi rekisteröimistä vastaan, ja monet Reiki Allianassin jäsenet erosivat järjestöstä. Eräs näistä eronneista oli Carol Ann Farmer, joka kirjoitti avoimen kirjeen opettajakollegoilleen. Tässä kirjeessä hän kertoi kuinka Reiki Allianssi sai alkunsa ja keskusteluistaan sen johtajien kanssa.

Kiitos maailmanlaajuisesti voimansa yhdistäneiden Reiki-opettajien, Reikin tavanmerkiksi rekisteröintiyritykset raukesivat ensin USA:ssa ja sitten myös muualla maailmassa. Sanan "Reiki" rekisteröiminen olisi tietysti Japanissakin sula mahdottomuus. Meidän ei siis onneksemme enää tarvitse olla huolissamme siitä, että joku vielä joskus yrittäisi uudestaan mokomaa temppua. Kuvitelkaapa vaikka jotakuta joka yrittäisi rekisteröidä tavaramerkikseen sanan "Maito".

Syy miksi kerroin teille tästä kaikesta on se, että haluaisin tehdä tiettäväksi erään tärkeän seikan: me olemme kaikki samassa veneessä, me olemme YKSI Reiki-yhteisö, käyttäen YHTÄ ja samaa Reiki-energiaa.

Monta tapaa tehdä sama asia

Eräs asia tuossa mainitsemassani Carol E. Farmerin kirjeessä oli yhtälailla yllättävä. Hän kertoi että kun Reiki Allianssin opettajat tapasivat 1981, he jakoivat tietojaan Reikistä, virityksistä ja siitä kuinka Reiki-symbolit kirjoitetaan jne. Heidän ällistyksekseen kävi ilmi että monille heistä Takata oli opettanut samat asiat aivan eri tavalla.

Pian luettuani Carolin kirjeen tein matkan Saksaan. Matkani kuluessa tapasin useita tunnettuja saksalaisia Reiki-opettajia monista eri suuntauksista saadakseni heiltä tietoa Reikistä ja erilaisista tavoista tehdä virityksiä. Aivan niin kuin Carol oli kertonut kirjeessään, huomasin että oli todellakin monta tapaa tehdä tämä sama asia.

Pidin erityisesti erään opettajan opetuksista ja päätin käyttää sitä tapaa siitä lähtien, koska koin että se oli voimallisempi kuin se, jota olin siihen mennessä käyttänyt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että aiempi tapa olisi ollut väärä tai epäkelpo, se oli vain yksinkertaisesti erilainen. Tämän oppimani uuden tyylin opetuslinja oli "lyhyt", Takatan jälkeen siihen kuului vain neljä opettajaa. Opettajanani toimi vanha ystäväni Agehanand Popat. Silloinen vaimoni Chetna ja muutamat muut Reiki-ystäväni tutustuivat tähän opetuslinjaan ja totesivat saman kuin minä. Siitä lähtien olen opettanut sen mukaisesti.

Minun mielestäni Reiki kuuluu koko maailmankaikkeudelle, ja me pienet ihmiset vain lainaamme sitä käyttöömme silloin tällöin. Reikin kanavana toimimisen pitäisi olla kokemus joka tekee nöyräksi, sillä emmehän me käytä Reikiä, vaan Reiki pikemminkin käyttää meitä. Mitä enemmän pysyttelemme poissa tieltä, sitä vapaammin ja esteettömämmin se meissä virtaa.

Takaisin Japaniin

Olen ensimmäinen Reiki-opettaja joka toi länsimaisen opetustavan Japaniin ja myös opetti avoimesti opettaja-astetta. Lähes kaikki japanilaiset Reiki-opettajat ovat saaneet opettaja-asteen opetukset minulta tai oppilailtani. Siksi tiettyyn rajaan asti tunnen vastuuta Reikin kehityksestä Japanissa.

Tietäen miten surullisia asioita Reikin piirissä lännessä on tapahtunut, ajattelin aluksi että minun pitäisi perustaa jonkinlainen Reiki-järjestö. Luovuin kuitenkin tästä ajatuksesta ymmärrettyäni, että järjestöillä on tapana rajoittaa jäseniään liian monilla säännöillä. Järjestöillä on taipumus rakentaa filosofioita ja sääntöjä siitä mitä saa, ja mitä ei saa tehdä. Lopulta voi sitten käydä niin että sen minkä alunperin piti vapauttaa meidät, sitookin meitä entistä tiukemmin.

Sen sijaan että alkaisimme rakentaa uusia järjestöjä, ehdotan että tekisimme parhaamme päästäksemme politiikan ja erilaisten eturistiriitojen yläpuolelle. Toivoisin että me kaikki voisimme työskennellä yhdessä, mielestäni tämä on ainoa tapa rakentaa tulevaisuutta. Luotan siihen että te kaikki seuraatte sydämenne ääntä. Toivotan teille kaikille rakkautta ja valoa tiellenne.

Frank Arjava Petter

This article has been translated with the kind permission of Frank Arjava Petter.
Copyright of the Finnish translation: Simo Ollila 2006 - www.reikikurssit.fi

Sivun alkuun