Sivustoltamme voit lukea lisätietoa useista luontaishoidoista. Alla olemme listanneet niistä muutamia perustietoineen.
Reiki
Reikiksi kutsutaan japanilaisen Mikao Usuin 1900-luvun alussa kehittämää luontaishoitomenetelmää. Usui kehittä reiki-menetelmän emotionaalisten, fyysisten ja henkisten sairauksien kokonaisvaltaiseen hoitoon sekä ihmisen yleisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon ja edistykseen.
Reikin katsotaan hoitomuotona kuuluvan uskomuslääkinnän sekä vaihtoehtoisten tai täydentävien hoitomuotojen piiriin. Suomessa reikiä on käytetty 80-luvusta lähtien. Reiki on enemmän kuin pelkkä hoito, ja monet sen harrastajat viittaavatkin siihen sanalla henkinen elämänasenne.
Reikin saama kritiikki johtuu siitä, ettei hoidolle ole tieteellistä pohjaa. Hoitomuoto on kuitenkin varsin suosittua New Age -piireissä. Tieteelliset tutkimukset eivät ole katsoneet siitä olevan hyötyä, mutta monet vannovat sen nimeen.
Ayurveda
Ayurveda on Intiassa yli kolmen tuhannen vuoden ajan harjoitettu hoitomuoto. Sen perusta on intialaisessa terveydenhoitojärjestelmässä. Ayurvedaan kuuluu niin vaivojen hoitoa että niiden ennaltaehkäisyäkin, ja koko hoitomuodon tavoitteena onkin mahdollisimman täydellinen terveydentila. Hoitomuoto perustaa mielen ja kehon välisestä tasapainossa, jota pidetään sen mukaan ihmisen hyvinvoinnin edellytyksenä ja hyvänä vaivojen ehkäisykeinona.
Yksi ayurvedan pääpointeista on hyvä hygienia niin henkilökohtaisessa kuin sosiaalisessakin mielessä. Tämän hygienian määritelmä riippuu pitkäkti muun muassa ilmaston, ympäristön ja yksilön tarpeista ja sen toteutuskeinoihin kuuluvat muun muassa joogaaminen, yrttivalmisteet sekä erinäiset fyysiset harjoitteet. Ayurvedan parannuskeinoina käytetään yrittilääkkeitä, joita käytetään erityisesti ulkoisesti. Tämän lisäksi menetelmä suosii myös hyvää ruokavaliota sekä fysioterapiaa. Käytännössä hoito kustomodiaan hoidettavan henkilön mukaiseksi.
Ayurvedalla on Intiassa suuri rooli ja jalansija, mikä näkyy muun muassa siinä, että hoitomuodolle on maassa määrätty oma ministeriönsä. Maailman terveysjärjestö luokittelee ayurvedan sellaiseksi luontaislääkinnän muodoksi, jonka yhteistyötä länsimaisen lääketieteen kanssa pitäisi jatkaa ja kehittää.
Akupunktio
Akupunktio on luontaishoidon muoto ja yksi kiinalaisen lääkinnän osa-alueista, joissa hoito perustuu neuloilla pistelyyn ympäri kehoa. Maailman terveysjärjestön 2000-luvun alussa julkaiseman tutkimuksen mukaan akupunktion on tutkitusti todistettu auttavan lähes 30 eri oireen ja sairauten hoitoon. Akupunktiota voidaan suorittaa niin eläimille kuin ihmisillekin ja molemmille on siitä tutkistusti suurta hyötyä ja apua.
Akupunktion teho perustuu tutkimusten mukaan siihen, että se vaikuttaa kehoon voimakkaan supistuksen tavoin, mikä puolestaan parantaa veren virtausta rentouttaen lihasta ja vähentäen hermoston aktiivisuutta.
Kiinalainen perinnelääkintä
Kiinalainen perinnelääkintä, johon saatetaan joissakin yhteyksissä viitata myös kiinalaisena lääkintänä tai lääketieteenä, on kokonaisvaltainen oppi, johon sisältyy osa-alueita terveyden ylläpidosta, sairauksien syiden selvittämisestä sekä niiden hoidosta ja ehkäisystä. Oppi on syntynyt kokemukseen perustuvana luontaislääkintänä ja on syntynyt tuhansien vuosien saatossa Kiinassa. Kiinassa sitä voidaan käyttää joko yksin tai yhdessä länsimaisen lääketieteen kanssa. Kiinasta lääkintä on kuitenkin löytänyt tiensä myös länteen, jossa sen virallisesti todistetut osat ovat integroituneet osaksi virallista lääketiedettä kun taas vielä todistamattomat keinot niin sanotun uskomuslääkinnän piireissä.
Kiinalaisen perinnelääkinnän eri muotoja voidaan käyttää oikeastaan minkä tahansa sairauden hoitamiseen, minkä lisäksi sillä voidaan hoitaa monia sellaisia oireita, joita länsimainen lääketiede ei katso sairauksiksi.
Alexander-tekniikka
Nimellä Alexander-tekniikka tunnetaan näyttelijä F. M. Alexanderin 1800-luvun lopulla kehittämä menetelmä, joka pyrkii ihmisen ruumiillisen ja henkisen itsetuntemuksen parantamiseen sekä taakkojen putkamiseen. Alexander-tekniikka on toiminut inspiraationa monien muiden saman tyylisten tekniikoiden synnylle.
Käytännössä Alexander-tekniikassa ohjeisestaan ajattelussa ja liikkumisessa kevyen koskettelun voimin sekä sanallisen vuoropuhelun keinoin. Melko usein Alexander-tekniikan tunneilla tehdään työtä tuolin päällä istuen, mistä voidaan tarpeen mukaan nousta seisomaan tai asettua selinmakuulle. Tarpeen mukaan menetelmän aikana voidaan tarkastella myös muitakin toimintoja.
Väriterapia
Väriterapiassa uskotaan, että ihmisen keho sisältää energiatasoja niin tunnetasolla, henkisellä tasolla että fyysisellä tasolla ja näitä tasoja pyritään energisoimaan ja tasapainottamaan värejä apuna käyttäen. Terapiamuodon toimivuutta ei ole toistaiseksi tutkittu tarpeeksi lääketieteelliseltä kannalta, minkä takia se luokitellaan uskomuslääkinnäksi.
Hoidon aikana eri valoja ja värejä kohdistetaan eri kohtiin ihmisen kehoa. Väreinä voidaan käyttää muun muassa kynttilöitä, jalokiviä, huiveja, lasia tai kylpysuoloja.