Yksi olennainen osa luontaislääkintää ovat tietenkin erilaiset kasvit, joita käytetään monenlaiseen vaivaan sekä sairauksien parantamiseen. Alle kerromme muutamia esimerkkejä siitä, mitä ehkäpä sinunkin pihassasi kasvavaa voit käyttää avuksesi vaivojesi hoitoon. Poimi parhaat vinkit käyttöön!
Lääkintä kasveilla
Kuusenkerkkäsiirappi – apua yskään sekä keuhkoputkentulehdukseen
Kuusenkerkkäsiirappi on makea kuusen kerkistä keitettävä siirappi, joka sisältää pieniä määriä sellaisia öljyjä, joita ei ole tarkasteltu lääketieteelliseltä kannalta. Vanha kansa kuitenkin uskoo siitä olevan apua niin yskään kuin keuhkoputkentulehdukseenkin, ja sen verran siirappia on tutkittu, ettei sen käytöstä ole käyttäjälleen ainakaan haittaa.
- Nokkonen – apua reumaan
Aiheesta ei ole saatavilla vielä kovinkaan paljon tutkimusmateriaalia, mutta eräs vastikään tehty tutkimus todistaa, että nokkosten lehtien hierominen nivelten alueelle helpottaa nivelrikon kipua viikon ajan hoidosta.
- Valeriana (rohtovirmajuuri) – apua rentoutumiseen
Rohtovirmajuurella on havaittu olevan rauhoittavia vaikutuksia niin ihmisiin kuin kissoihin. Sen avulla on mahdollista lievittää jännitystiloja sekä helpottaa nukkumista. Rohtovirmajuuren teho on hyväksytty myös länsimaisessa lääketieteessä jännitystilojen ja tilapäisten nukkumisvaikeuksien hoitoon. Rohtovirmajuuri on yksi luontaislääkinnän suosituimmista muodoista.
- Koivun mahla – terveellinen ja virvoittava juoma
Koivunmahla on noin 99 prosenttisesti vettä ja loput siitä koostuvat hedelmä- ja rypälesokerista, kivennäisaineista sekä omenahaposta. Näin ollen sitä voidaan pitää terveellisempänä vaihtoehtona tavallisiin limsoihin nähden.
- Pajunkuori – kipuun ja kuumeeseen
Kuivattu ja jauhettu pajunkuori on hyvä kipu- ja kuumelääke.
Pajunkuori on jopa 10-prosenttisesti salisiinia, joka kehossa reagoidessaan muuttuu salisyylihapoksi, jolla on todettu olevan aspiriinin kaltaisia kipua ja kuumetta lievittäviä vaikutuksia.
- Mustikat – parempaan näköön ja yleiseen terveyteen
Mustikoiden kerrotaan säännöllisesti nautittuna parantavan näköä niiden sisältävien ravintoaineiden ja vitamiinien vuoksi. Tämän lisäksi niin mustikat kuin muutkin flavonoidipitoiset kasvikset, marjat sekä hedelmät kuuluvat terveelliseen ruokavalioon ja edistävät kokonaisvaltaista terveyttä.
- Siankärsämö – estää haavojen tulehdusta
Erinäiset laboratoriokokeet ovat osoittaneet, että siankärsmöuutteella on olemassa bakteereita tuhoava vaikutus. Siispä sen käyttö haavojen tulehduksen ehkäisyyn ei ole ollenkaan kaukaa haettu, joskin asterikasviallergikoiden on syytä muistaa, että siankärsämökin saattaa aiheuttaa heille oireita.
- Kamomillatee – rauhoittumiseen ja uniongelmiin
Kamomillatee on yksi yleisimmin käytetyistä luonnonlääkintäkeinoista, jota moni on saattanut joskus käyttää rauhoittumiseen sekä unettomuuteen. Kamomillateen rauhoittava ja nukuttava vaikutus perustuu itse kasvin lisäksi kuuman juoman nauttimiseen, joka jo itsessään rauhoittaa ja auttaa nukahtamiseen.
Kuusen pihka – hiertymiin ja palovammoihin
Vaikka tätäkään ei ole juuri tutkittu tieteellisesti, on monissa tapauksissa ollut varsin hyvää näyttöä siitä, että pihkavoiteen avulla on saatu apua ja mahtavia tuloksia vaikeahoitoisten haavojen hoitoon. Palovammojen kohdalla sen tehoa ei ole todistettu, mutta hiertymissä sitä voi hyvin käyttää avuksi.
- Karpalo- ja puolukkamehu – virtsatietulehduksiin
Sekä puolukan että karpalon sisältämät hapot parantavat tutkitusti virtsatietulehduksen uusiutumista. Jopa puolen desilitran nauttiminen päivässä saattaa ehkäistä riskin puoleen. Asiaa on tutkittu suomalaisessa tieteellisessä tutkimuksessa, jossa siitä saatiin pitävää näyttöä.
- MUISTA: Kielonmarjoja ei saa syödä
Vaikka jossakin saattaakin lukea toisin, kaikki kielon osat ovat erittäin myrkyllisiä johtuen sen sisältämistä glykosideista, jotka vaikuttavat sydämeen. Muutaman marjan tai kukan nauttiminen ei useinkaan aiheuta hengenvaarallisia oireita, mutta suuremmissa määrissä nautittuna nämä saattavat aiheuttaa myrkytyksen.